Aflossingsvrije hypotheek afbeelding

Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, u betaalt alleen hypotheekrente. Dat leidt tot lage maandlasten. Maar aan het eind van de looptijd is uw schuld even groot als in het begin. U moet uw hypotheek dan aflossen met uw eigen geld, bijvoorbeeld met de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

    • Lage maandlasten.
    • Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (als uw hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013).

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

    • De hypotheekschuld blijft even hoog.
    • Hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar (als uw hypotheek is afgesloten na 1 januari 2013). 

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Heeft u voor uw huidige woning een aflossingsvrije hypotheek en heeft u verhuisplannen? U mag de hypotheek meenemen, maar het aflossingsvrije deel mag dan voor de nieuwe hypotheek hooguit 50% zijn. 

Geschikt voor starters?

U mag de hypotheekrente alleen aftrekken als u binnen 30 jaar de hypotheek stapsgewijs aflost.  Bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken (na 2013) is de rente dus niet fiscaal aftrekbaar. Daardoor is deze hypotheekvorm in onbruik geraakt bij starters. Toch is er de laatste tijd sprake van een toegenomen interesse omdat de maandlasten met een deels aflossingsvrije hypotheek een stuk lager uitvallen. Het gemiste belastingvoordeel is daarentegen maar klein, omdat de rente historisch laag is en daarmee ook de renteaftrek. 

Of het verstandig is om een deel van de woning te financieren met een aflossingsvrije hypotheek, is de vraag. Klop daarom altijd eerst bij ons aan voor een hypotheekadvies. 

Gerelateerde pagina’s